Woningmarkt flink in de lift

4 September, 2013 11:37
Woningmarkt

De stijgende lijn van de woningverkopen in Nederland heeft zich in de maand augustus in stevig tempo voortgezet, constateren grote makelaarsorganisaties maandag. 'Het gaat een stuk beter. Het aantal bezichtigingen en verkopen neemt duidelijk toe. Er is veel meer optimisme in de markt', zegt woordvoerder Roeland Kimman van de NVM, Nederlands grootste makelaarsorganisatie.

Volgens Jeroen Stoop, directeur van Makelaarsland, zijn er vorige maand ongeveer 11.500 woningen verkocht, liefst 50 procent meer vergeleken met dezelfde maand vorig jaar. Die verkoopsprong schrijft hij voor een belangrijk deel toe aan augustus vorig jaar, dat een zeer slechte maand was. 'Maar we merken wel dat de kooplust flink toeneemt. Als ik kijk naar de bezichtigingsaanvragen, wordt september ook een goede maand', vertelt Stoop.

Makelaars en hypotheekverstrekkers gaven de laatste maanden al vaker aan dat de woningmarkt aan het opkrabbelen is en dat de bodem van de huizenprijzen min of meer is bereikt. Maar voor echt herstel is het volgens de marktkenners belangrijk dat het kabinet met Prinsjesdag geen maatregelen aankondigt die het consumentenvertrouwen verder kunnen ondermijnen.

Kimman ziet meerdere redenen waarom kopers nu hun slag slaan: 'De betaalbaarheid van koopwoningen is enorm toegenomen. Als je in 2009 880 euro kwijt was aan nettomaandlasten voor een tussenwoning, is dat nu 695 euro. Tegelijkertijd stijgen deze lasten juist bij huurwoningen. Daarnaast is de hypotheekrente momenteel extreem laag.'

Hoe de huizenprijzen zich vorige maand hebben ontwikkeld is nog niet bekend. Het Kadaster maakte vorige maand bekend dat de prijzen van koopwoningen in juli met 5 procent waren gedaald. Dat was een veel kleinere daling vergeleken met de voorgaande maand.

Bron: www.volkskrant.nl
Gepubliceerd:  2-9-2013

< Koopwoningen goedkoper Huren steeds populairder >

Reacties

Er zijn nog geen opmerkingen geplaatst

Plaats uw reactie

U dient in te loggen om een reactie te plaatsen.

Wij werken samen met:
  • Intrum Justitita
  • PayPal
  • iDeal
  • Florint Finance
  • GGN