Huizenkoper mag nog minder lenen dan verwacht

22 April, 2015 09:48

Huizenkoper mag nog minder lenen dan verwacht

Het maximale bedrag dat een bank mag lenen aan een huizenkoper gaat per 1 juli verder omlaag dan verwacht. In de praktijk kunnen kopers circa 5 procent minder lenen

De maatregel volgt kort op een omstreden beperking van de leennorm die vanaf januari geldt.

De maatregel van juli komt daar bovenop. Hij is aangekondigd in een Kamerbrief van november.

Het draait om een uitbreiding van de tabellen met de maximale hypotheeklasten. De maximale maandlasten hangen niet alleen af van het inkomen, maar ook van de hypotheekrente. Hoe lager de rente, hoe lager de maximale (bruto) maandlasten, omdat er dan ook minder kan worden afgetrokken.

De huidige hypotheekrentes zijn echter zo laag, dat ze in de oude tabel in de restcategorie ‘minder dan 3,5%’ vallen. Er komen nieuwe kolommen met lagere hypotheekrentes en lagere bijbehorende leenplafonds.

Formeel zijn de uitgebreide tabellen al per 1 januari van kracht geworden, maar banken mogen tot 1 juli nog de oude tabellen gebruiken omdat het invoeren in de IT-systemen tijd kost.

De inperking heeft vooral gevolgen voor kopers die een lage rente (onder de 3,5%) kunnen krijgen. Dat geldt zeker voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie, maar ook voor de gewone. De huidige hypotheekrente is 2,65% (tien jaar vast met NHG), aldus keten De Hypotheekshop die deze week als eerste wees op de nieuwe maatregel.

Bijvoorbeeld een huishouden met twee keer modaal mag met deze rente nu nog 26,5% van het inkomen aan maandlasten nemen, en dat gaat straks naar 25%. Het lijkt weinig, maar het scheelt ruim 5%.

 

Bron: Financieel Dagblad

< Wetsvoorstel hervormingen op de huurmarkt Huurverhoging 2015 >
Wij werken samen met:
  • Intrum Justitita
  • PayPal
  • iDeal
  • Florint Finance
  • GGN